På trods af at øl hovedsageligt består af 4 ingredienser er der rigtigt stor forskel på både smag duft og udseendet. For at gøre det lettere at give et indtryk af hvad man skal forvente af en specifik øl er der defineret nogle forskellige øltyper, der hver har sine fokusområder for smag og duft, hvilket oftest også kommer til udtryk i farven.
Farmhouse Ales
Farmhouse ales er en gammel europæisk øltradition hvor gårdejere bryggede øl som skulle fungere som tørstslukker for de arbejdende i marken frem til det næste års høst. Øllene blev sjældent lavet på de bedste afgrøder men af de sidste rester man havde tilbage når det gode korn var solgt. Øllene blev især lavet på et…
American Pale Ale / APA
American Pale Ale beskriver Pale Ales brygget med fokus på amerikanske ingredienser, altså amerikanske malte og amerikanske humletyper såsom cascade. American Pale Ales vil ofte have et strejf af citrus i smagen, fra de udvalgte humler, de er desuden renere i smagen og mere bitre end de mere maltede og afbalancerede klassiske engelske pale ales.
West Coast IPA (West Coast India Pale Ale)
West Coast IPA er udsprunget fra den Amerikanske vestkyst. Stilen bærer præg af at de originale bryggerier har været forholdsvist nær humlemarkerne i det nordvestlige USA, hvilket kommer til udtryk i mere ensporet fokus på friske bitterhumler end East Coast IPAer og de originale IPAer. West Coast IPAer vil ofte have en meget simpel maltprofil,…
East Coast IPA (East Coast India Pale Ale)
East Coast IPA er en udspringer fra den klassiske IPA. East Coast IPAen blev originalt brygget på den Amerikanske østkyst, hvor afstanden til de friske humlemarker på østkysten gjorde at det ofte lige så godt kunne betale sig at holde sig til de klassike europæiske humler og malte. East Coast IPAen adskiller sig fra den…
Gose / Leipziger Gose
Gose som type Gose er en gammel tysk øltype. Den laves på min. 50% hvedemalt, hvilket er ret meget i forhold til de gængse hvedeølstyper. Den laves dog ikke på den gængs hvedeølsgær, hvilket betyder at den hverken får banansmagen fra de tyske Weissbiers eller de krydrede blomstrede noter man ofte oplever i de belgiske…
Scotch Ale / Wee Heavy
Scotch Ale, eller Wee Heavy er et navn der i det 19. århundrede blev brugt om stærke pale ales fra området omkring Edinburgh. Det var på det tidspunkt rimelig klassiske pale ales, dog med en ret høj alkoholstyrke. Det blev dog senere brugt mere generelt til at beskrive pale ales fra hele Skotland. I dag…
Double IPA / Imperial IPA
Double IPA karakteristika Double IPA, også kendt som Imperial IPA eller Russian IPA er som en normal IPA (India Pale Ale) på steroider. Som udgangspunkt kan man altså forvente at få sig en IPA, bare meget kraftigere. Dvs. mere maltet, mere krop, mere alkohol, mere humle, og meget mere bitterhed. Når man går fra en…
India Pale Ale / IPA
Historie India Pale Ale, eller IPA blandt venner, bliver første gang nævnt i 1700-tallet hvor Hodgsonbryggeriet begynder at sende ølleverancer til udstationerede britiske soldater med hjemve. Hodgson bryggede en afart af Pale Ale, som han mente ville være velegnet til den flere måneder lange rejse over verdenshavene. Det karakteristiske ved øllen var at den var…
Kellerbier / Zwickelbier
Kellerbier, eller på dansk kælderøl, er en gammel traditionel tysk ølstil som sandsynligvis som min. stammer tilbage fra middelalderen, men sandsynligvis endnu længere tilbage. Navnet stammer fra gæringsmetoden, der traditionelt bestod af at karrene med øllen i blev stillet ned i kælderen uden låg, og så ventede man ellers på at magien skete. Det betød…
American Brown Ale
En American Brown Ale svarer som udgangspunkt til en Engelsk Brown Ale, med den forskel at den amerikanske version er lavet på amerikanske ingredienser. I praksis betyder det oftest en øl med en brown ales klassiske maltede og sødlige krop der ofte indeholder noter af nødder, men lavet på nogle humletyper der bidrager med mere…
Stout
1 : strong of character: as a : brave, bold b : firm, determined; also : obstinate, uncompromising – From Merriam-Webster Stout er et engelsk ord der betyder noget i stil med; af en stærk karakter, kraftig eller kompromisløs. Dette beskriver også øltypen meget godt. Ordet stout som øltype, kommer fra ordets betydning som stærk,…
Black IPA / Cascadian Dark Ale
En Black IPA, IDA (Indian Dark Ale), Cascadian Dark Ale eller Dark IPA, ja kært barn har mange navne, men de hentyder allesammen til noget der mest af alt ligner en IPA tilsat mørkristede malte. Black IPAer er normalt kendetegnet ved at være mørke i farven, og have en duft der er funderet på ristede…
American Pale Wheat Ale
American Pale Wheat Ale er et mashup af en amerikansk pale ale, og en tysk hefe weizen. Der er ofte tale om en lys eller gylden øl, med krop som en tysk hvedeøl, men hvor smagen mere fokuserer på humlen, som i en amerikansk pale ale, og hvedeøllens sødme og banansmag er sjældent fremtrædende. Der…
Saison
Saison er en type af Farmhouse Ale, der oprindeligt blev brygget i den fransktalende del af Belgien. Øllen blev typisk brygget udenfor sommersæsonen, både for at beskæftige de fuldtidsansatte gårdarbejdere, og fordi det brugte korn fungerede som næringsrig føde til gårdens dyr. Øllen blev opbevaret til om sommeren hvor det blev brugt til at opfriske…
Amber Ale / Red Ale
Amber Ale, eller Red Ale, fungerer ofte mere som en rodekasse af ting man ikke har kunne finde en mere specifik kategori til, mere end det fungerer som en egentlig øltype. Øllene svinger fra lyse ravfarvede til mørke rødlige øl. De er kendetegnet ved et fokus på maltprofilen, men mange af dem har også en…