India Pale Ale / IPA

Historie

India Pale Ale, eller IPA blandt venner, bliver første gang nævnt i 1700-tallet hvor Hodgsonbryggeriet begynder at sende ølleverancer til udstationerede britiske soldater med hjemve. Hodgson bryggede en afart af Pale Ale, som han mente ville være velegnet til den flere måneder lange rejse over verdenshavene. Det karakteristiske ved øllen var at den var velhumlet, med et forholdsvis stort alkoholindhold og så var den tørhumlet. Både alkoholindholdet og humlen hjalp til at konservere øllen så den kunne holde sig til den lange rejse, og på trods af den høje humleindhold nåede meget af bitterheden at fortage på den lange rejse.

Nogen mener at det var Hodgson der udviklede IPA’en netop for at have en øl der kunne klare den lange rejse, men der er intet der tyder på at han ikke bare skulle have udvalgt en allerede eksisterende type til formålet.

India Pale Ale karakteristika

India Pale Ale fungerer lidt som en samlebetegnelse for en række forskellige øltyper, da den brygges forskelligt forskellige steder i verden. Fælles for dem er dog et højt forbrug af bitterhumle, som er blevet kendetegnende for IPA’en som øltype. I den originale engelske udgave bidrager humlen, udover bitterhed, også med nogle blomstrede noter, øllen vil desuden ofte være forholdsvis lavalkohol, ofte ned til 4,0%.

IPA’en måske den mest populære øltype blandt mikrobryggere i øjeblikket. Det har selvfølgelig affødt en masse lignende stilarter.

Relaterede typer

Double IPA / Imperial IPA , også kendt som imperial IPA, russian ipa eller tripple IPA betegner en IPA med mere af det hele; mere smag, mere fylde og mere alkohol.
Black IPA / Cascadian Dark Ale er et lidt sjovt koncept, da det ikke giver mening at lave en mørk pale ale. Men stilen beskriver en øltype med mange af de bedste ting fra både IPA og de mørkere øltyper.
East Coast IPA (East Coast India Pale Ale) er svaret på hvad der sker når den traditionelle IPA tages med over Atlanten og nyfortolkes.
West Coast IPA (West Coast India Pale Ale) er vestkystens bud på en IPA.

Anmeldte India Pale Ale / IPAs

Amager Bryghus Batch 1000
Ølsnedkeren Jyske Dollars
Amager Bryghus Linda the Axe Grinder
1. December – To Øl Hundelufter Bajer
6. December – To Øl First Frontier
13. December – To Øl ?! IPA (aka. Say What?! IPA)
Sierra Nevada – Pale Ale, Indian Pale Ale og … Pale Oil?

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *