Farmhouse Ales

Farmhouse ales er en gammel europæisk øltradition hvor gårdejere bryggede øl som skulle fungere som tørstslukker for de arbejdende i marken frem til det næste års høst.

Saison Dupont - i glas og flaske
Saison Dupont er et eksempel på en belgisk farmhouse ale.

Øllene blev sjældent lavet på de bedste afgrøder men af de sidste rester man havde tilbage når det gode korn var solgt. Øllene blev især lavet på et tidspunkt hvor rent drikkevand ikke nødvendigvis var let tilgængeligt. Øllen bestod af vand der først var kogt og efterfølgende havde fået tilføjet bakteriehæmmende humle. Det var altså ikke øllens smagsmæssige kvalitet, men dets tørstslukkende effekt og dets tendens til ikke at gøre folk syge, der blev værdsat højest.

Selvom øllene går under samlebetegnelsen farmhouse ales har der været stor forskel på hvilke afgrøder hver enkelt gård har haft tilgængelig og kvaliteten vil også have været meget svingende. Desuden vil hver gård have sine egne produktionsmetoder så øllene har været meget forskellige fra gård til gård, og fra år til år.

Der er altså ikke tale om en enkelt stilart men mere et specielt bryggekoncept. I daglig tale bliver farmhouse ale dog oftest brugt som en paraplybetegnelse for en række forskellige stilarter der hver har sin oprindelse i et land eller et område.

Farmhouse ale vil i dag typisk betyde en syrlig øl, den vil ofte være vildgæret eller gæret på gærstammer der historisk har været set som vildgær, som f.eks. brettanomyces men derudover er det svært at komme nærmere en definition da de konkrete typer og traditioner spænder så bredt. Men der er nok ikke meget lighed mellem nutidens farmhouse ales og de øl der traditionelt blev brygget rundt omkring på gårdene.

De meste kendte typer af farmhouse ales i dag er den belgiske saison og den franske Bière de Garde.

Referencer og mere info

WikiPedia
Vinepair
craftbeer.com
All About Beer

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *