Double IPA / Imperial IPA

Double IPA karakteristika

Double IPA, også kendt som Imperial IPA eller Russian IPA er som en normal IPA (India Pale Ale) på steroider. Som udgangspunkt kan man altså forvente at få sig en IPA, bare meget kraftigere. Dvs. mere maltet, mere krop, mere alkohol, mere humle, og meget mere bitterhed.

Når man går fra en IPA til en double IPA forøges chancen for at ramme et humlemonster der er så bittert at det føles som om at huden bliver revet at tungen, så det er bestemt ikke en type for alle, det er dog langt fra alle øl af typen der er så ekstreme. Laves en double IPA ordentligt afbalanceret vil den nok have en IBU godt over de 100 (det betyder meget, meget bittert) men den vil også have en maltsødme der sammen med et højt alkoholindhold giver en virkelig velafbalanceret øl, med masser af smag og fylde. Der er altså tale om øl med fokus på humle og bitterhed, og gerne med et alkoholindhold på 8,0% og opefter.

Andre navne

Kært barn har mange navne, og stilarten er da også kendt som både en double (dobbelt) IPA (DIPA), tripple IPA, imperial IPA (IIPA) eller Russian IPA.

Imperial IPA / Russian IPA

Brugen af imperial og russian navnene kommer fra stoutgenren hvor de blev brugt til at beskrive nogle ekstra stærke versioner af stouten der blev lavet specielt til det russiske imperies zarhof, ordene imperial og russian er så blevet genbrugt til at beskrive ekstra stærke IPA’er.

Tripple IPA

Tripple IPA er ikke en officiel øltype, men bliver ofte bryg til at beskrive en double IPA i den virkelig høje ende alkoholmæssigt, normalt 10,0% og derover. Smagsmæssigt skal man altså ikke forvente en forskel på en double IPA eller en tripple IPA, men ordet tripple skal mest ses som en advarsel om at man måske ikke skal drikke den alt for hurtigt.

Relaterede typer

India Pale Ale / IPA
Black IPA / Cascadian Dark Ale

Anmeldte double IPAs

Victory Brewing Company – DirtWolf
Ghost Brewing Dawn to Dusk
17. December – To Øl !!!PA Simcoe & Mosaic

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *