To Øl Black Malts & Body Salts

Bryggeri: To Øl
Type: Black IPA / Cascadian Dark Ale
Land: Danmark
Alkoholstyrke: 9,9%
IBU: 120

To Øl Black Malts & Body Salts - I glas og flaske
To Øl Black Malts & Body Salts

BIPA, Black IPA er et koncept der har pirret min nysgerrighed siden jeg første gang blev opmærksom på at det var en ting. Tanken om de skarpe brændte smage fra gode mørke øl, blandet med den sprøde bitterhed fra en god IPA virker på mange måder tiltalende på mig. Ofte er det dog endt i skuffelse da jeg har oplevet at den mørke del har båret præg af mere sødme end hvad jeg bryder mig om i en øl, mens IPA-delen bare har betydet at der er brugt humle under brygningen. Til gengæld plejer at To Øl at være garant for god øl, så det er med en god blanding af håb og frygt, at jeg åbner Black Malts & Body Salts, To Øls BIIPA (Black Imperial IPA) med kaffe.

At de i produktbeskrivelsen siger at både navn og øl er en hyldest til de hårdtarbejdende bryggere, der dagligt render og sveder i deres hjertebarn må du selv bedømme om du finder sjovt eller skræmmende.

Black Malts & Body Salts – Indtryk

Det første man lægger mærke til er uden tvivl den sorte farve i øllen, og det meget bløde chokoladebrune skum der ligger sig roligt ovenpå. Det er et lidt sjovt udseende til en IPA, da sort ikke er særligt pale. Der skal dog mere til at skræmme en Levemand!

I duften møder man med det samme kontrasten mellem kaffen og de krydrede og blomstrede dufte fra humlen. Det er tydeligt at der er gjort god plads til begge dele.

På samme måde er det kontrasterne der gør smagen interessant. På den ene side har du den sødlige kaffe og et hint af chokolade, der sammen med de ristede malte giver en øllen en solid bund, samt giver den mørke farve der udgør B’et i BIIPA. På den anden side har du de krydrede og blomstrede smage, samt bitterheden fra den kraftige humling, der udgør IPA-delen af BIIPA. Man kunne frygte at de kraftige kontraster ville gøre øllen overvældende, men en god kraftig krop gør at det hele hænger smukt sammen, og får de skarpe kontraster til at spille sammen, i stedet for at modarbejde hinanden. Den kraftige krop skyldes bl.a. den høje alkoholstyrke, altså det første I i BIIPA.

To Øl Black Malts & Body Salts – Den endelige dom

Jeg har et meget blandet forhold til BIPA, da jeg synes de har en tendens til at hælde for meget til den ene side, og blive ubalncerede. Nogen gange lykkedes det dog at få de to sider til at spille sammen, og så er det som oftest rigtig godt.

To Øl Black Malt & Body Salts er sådan et tilfælde. Begge sider bliver fremhævet og får lov til at sætte deres præg på øllen, men de er så smukt afbalanceret af det der kunne have været modsætninger spiller sammen, og løfter den samlede oplevelse til et højere niveau. Et smukt eksempel på at nogen gange så er 1+1=3.

Så hvis du har været i tvivl om hvorvidt BIPA konceptet kan fungere, eller om du bare har haft middelmådige oplevelser med det, vil jeg anbefale To Øl Black Malts & Body Salts, som et bevis på at det kan gøres ordentligt! Øllen forlader mit glas med en karakter på 5,5 ud af 6 ølglas, og en varm (ca. 12 grader, vil jeg skyde på) anbefaling.

5,5 ud af 6 ølglas.

Untappd link

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *