November 2016 – Ølmåneden der gik

November går på hæld, og både vinteren og julen nærmer sig. Grundet travlhed ved sidste månedsskifte nåede jeg ikke at få lavet en månedsopsummering, så i denne måned er der masser af interessant læsning til at gå julen i møde med.

I maj måned kom der et par sjove artikler om Carlsberg der bryggede nye øl på 133 år gammel gær, og fundet af 5000 år gamle ølrester i Kina. Temaet fortsætter i denne måned hvor forskere har udvundet gærceller fra flasker fundet på et 220 år gammelt skibsvrag. Gæren prøver de selvfølgelig at brygge øl med igen. Ja, det er ikke kun gammel vin man kan komme på nye flasker (I’ll be here all night).

Et lidt andet indblik i øllets historie fås når All About Beer Magazine dykker ned i det tyske Reinheitsgebot, den gamle tyske lov der påbyder tyske bryggerier kun at brygge med de tre ingredienser vand, byg og humle (med gær som en senere tilføjelse, god idé). Beervana har desuden skrevet et fint indlæg om hvilken indflydelse politik har haft på øl (og omvendt) igennem historien.

I den lidt lettere ende har et forskerhold arbejdet på løsning til et lidt alternativt “travelling salesman” problem. De har ved hjælp af algoritmer fundet den korteste rute imellem 24,727 pubs i Storbrittanien. Så skulle der vist være rigeligt til juleferien. This Is Why I’m Drunk har et interview med Ken Weaver, ølanmelder (osv) hos All About Beer Magazine, om livet som professionel ølsmager.

Julen står for døren, og som vi ved handler julen jo specielt om én ting, mad. Hvis man vil vide mere om sammensætning af øl og mad har Craftbeer.com for nyligt haft 3 interessante artikler.

  • Først en beer & food pairing guide, et overskueligt, og meget forsimplet, skema der giver et hurtigt overblik over gode øl og mad kombinationer.
  • Sammen med ACS (American Cheese Society) har de prøvet at give et overblik over gode øl og osteparringer
  • og til sidst, i den helt nørdede ende har de udgivet et stort skema over smagskomponenter i øl
FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest
Posted in

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *