Godt bryg god mad, skrevet af madskribent Carsten Kyster og ølskribent Carsten Berthelsen. Den handler som navnet antyder om det fantastiske samspil mellem øl og mad.
Bogen
Bogen består af de følgende 3 hoveddele, som jeg selv har valgt at navngive dem:
- Introduktion
- Opskrifter
- Ølnørderier
Introduktion
Bogen indledes med en historisk gennemgang af øllets historie i Danmark. Der fortælles om mikrobryggeriernes indtog og udbredelse, deres inspiration, og hvordan de sammen med brewpubsne har været med til at præge dansk ølkultur.
Herefter følger hvad der vist bedst kan beskrives som forfatternes incitament for at skrive bogen. Kapitlet indeholder en god, men kort (og rimelig farvet) gennemgang af kombinationen af øl og mad og hvorfor denne kombination i mange tilfælde er bedre end den mere populære kombination af vin og mad.
Opskrifter
Næste del er nok bogens hoveddel. Denne del indeholder alle bogens opskrifter. Der er opskrifter på en lang række forskellige retter hvori der bruges øl på den ene eller anden måde, det værende som marinade, som vigtig ingrediens eller som smagsforstærker.
Opskrifterne er opdelt efter årstider, og baseres på retter bestående af hver årstids friske råvarer.
Hver ret akkompagneres af en øl der vil gå sig godt hvis den drikkes til retten, og med denne følger en god beskrivelse af hvorfor netop denne øl, eller denne øltype, er valgt til netop den ret. Hver af de foreslåede øl har desuden tilknyttet en mere nørdet beskrivelse af hvordan øllen er brygget, og af øllens karakteristika.
Opskriftsdelen indeholder desuden et par små intermezzoer, hvor en af sæsonens højtider diskuteres, og der nævnes nogle traditionelle retter fra højtiden, og selvfølgelig hvilken type øl retterne vil gøre sig godt sammen med.
Ølnørderier
Den sidste del af bogen bliver temmelig ølnørdet. Denne del består af 3 kapitler.
- Øl på bordet
- Et godt glas øl
- Leksikon/opslag
Øl på bordet
I det første kapitel gives en ølnørdet beskrivelse af en række af de mest gængse øltyper. Der gives en beskrivelse af hovedelementerne i hver øltype såsom hvilken type malt de typisk laves på. Desuden listes de vigtigste karakteristika ved typen, såsom hvor bitre øl at typen er, samt hvilken alkoholstyrke de normalt findes ved.
Selvfølgelig har hver øltype også et forslag til hvilken slags mad de vil gå sig godt sammen med.
Kapitlet er delt op i 3 kategorier, hhv. overgærede, undergærede og vildtgærede øl.
Et godt glas øl
Dette er bogens sidste egentlige kapitel. Her går vi fra øllets, til øldrikningens historie. I kapitlet gennemgås hvordan vi er gået fra at servere øllet i en bowle, der så kunne drikkes af en fællesskål (at drikke en skål), til at vi i dag har forskellige typer glas alt efter hvilken type øl der skal drikkes af det. Desuden er der selvfølgelig en kort beskrivelse af de forskellige glastyper der bruges i dag, samt hvilke glas der går sig til hvilke typer øl, og selvfølgelig hvorfor.
Ølleksikon
Bagerst i bogen findes et ølleksikon hvor et par af de ølnørdede koncepter der bruges i bogen bliver forklaret. Desuden findes der her en oversigt over bogens opskrifter, samt en oversigt over de øl der er beskrevet i løbet af bogen.
Opsummering
Personligt har jeg været rigtig glad for bogen. Jeg er tilhænger af at forstå hvordan tingene hænger sammen, og hvorfor de hænger sammen på den måde, og ikke bare at få at vide at sådan er det bare. Derfor kan jeg godt lide bogens tilgang hvor der både er nogle historiske og teoretiske uddrag der fortæller hvordan tingene hænger sammen, og hvorfor de er endt med at hænge sammen på den måde, samt nogle konkrete brugbare dele, i form af madopskrifterne, og parringerne mellem øllen og maden. Når der bliver fremlagt en påstand bliver den underbygget af en forklaring på hvorfor tingene hænger sådan sammen, hvilket tiltaler mit naturvidenskabelige hjerte.
Bogen er skrevet på et letforståeligt sprog, opskrifterne er spændende, men er skrevet på en måde så jeg tror de fleste vil kunne følge med, og der er nogle rigtig lækre billeder hele vejen igennem bogen.
Det er værd at påpege at hovedvægten af bogen er lagt på opskrifterne. Der følger en del teori og historie med, men det er hele tiden holdt i et begrænset omfang. Det har gjort det muligt at skrive en bog der både indeholder nogle meget nørdede indslag, samtidig med at det er en bog der sagtens kan læses af folk der er fuldstændig ligeglade med hvor mange IBU en pilsner normalt kan måles til.
At læse bogen har været mægtig lærerigt, og jeg glæder mig allerede til at komme i gang med nogen af de lækre opskrifter. Min største anke ved læsning af bogen var at jeg gjorde det så sent på aftenen, at opskrifterne lokkede mig til at spise natmad, men det må man jo tage med i planlægningen.
Bogen får 6 ud af 6 ølglas med på vejen.
Leave a comment