Fra Beer Geeks til Limfjorden

For et par år siden annoncerede Mikkeller og Thisted Bryghus et uventet samarbejde om et projekt der dog gav så god mening at man nærmest undrede sig over at det ikke var sket før. De var blevet enige om at lave et samarbejdsbryg, som skulle være en blanding imellem hver deres sorte klassiker; i Mikkellers ringhjørne var der tale om Beer Geek Breakfast, og i det modsatte ringhjørne stillede Thisted Bryghus med deres Limfjordsporter.

Nyhedens værdi er stilnet lidt af, men da de to originale øl er blandt mine favoritter af mørke danske øl har jeg længe gerne ville smage dem op imod hinanden.

Denne minismagning bestod af:

  • Thisted Limfjords Porter
  • Mikkeller Beer Geek Breakfast
  • Mikkeller & Thisted Beer Geek Limfjordsporter
  • Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel – Bourbonlagret

Den sidste falder selvfølgelig lidt udenfor kategori, men giver et indblik i hvad Beer Geek serien ellers kan.

Thisted Bryghus Limfjords Porter

Thisted Limfjordsporter er i mine øjne en sand klassiker. Det er en undergæret porter, der indeholder 7,9% alkohol. Øllen er en meget mørk brun nuance, grænsende til sort, med pænt lysebrunt skum på toppen.

Duften er domineret af lakrids og røg, og den virker meget rustik i duften, nærmest lidt slidt, men på en charmerende måde. Smagen er ligeledes præget af røg, mens lakridsen får følge af både chokolade, og nogle hårdt ristede maltnoter. Malten giver en god bund til den undergærede øl, sammen med en sødme der komplimenterer de ristede noter godt.

Der er en aura af gammel fiskekutter og bundgarn i den markante øl, som også fungerer fantastisk i en mørk tilrøget bodega når verdenssituationen skal diskuteres med en gammel ven. Jeg er fan, og det er en øl jeg vender tilbage til gang på gang. Den får 5 ud af 6 mulige ølglas herfra.

Mikkeller Beer Geek Breakfast

Mikkeller Beer Geek Breakfast er en oat meal stout, lavet med 25% havre. Den indeholder desuden en del stempelkandekaffe og indeholder 7,5% alkohol. Beer Geek Breakfast var den øl der skabte gennembruddet for Mikkeller, og var første skridt for det der i dag er et verdensomspændende ølimperie.

Øllen er helt sort, som en god stout skal være, med et lækkert cremet brunt skum på toppen. Det er en flot øl, der på én gang virker fyldig og cremet, og let og elegant. I duften findes der både en lækker chokolade, brændt malt og selvfølgelig kaffe. Smagen består også både af sød kaffe og chokolade, der giver øllen en lækker blød fylde, mens de ristede noter prikker behageligt på tungen.

Blandingen af den bløde mundføle der kommer med øllens sødme, og den mere rå fornemmelse der kommer fra de ristede malte går Mikkeller Beer Geek Breakfast virkelig op i en højere enhed og giver en øl der på en gang er tung og fyldig, og let og elegant. 5 ud af 6 ølglas herfra, til en øl der er værd at vende tilbage til flere gange.

Mikkeller & Thisted Bryghus Beer Geek Limfjordsporter

Beer Geek Limfjordsporter er lavet som en blanding af Mikkellers Beer Geek Breakfast, og Thisted Bryghus’ Limfjordsporter. Øllen er en smule mørkere end Limfjordsporteren, men ikke helt så mørk som Beer Geek Breakfast. I smag og duft finder man både Limfjordsporterens brændte bundgarn, og Beer Geeks elegante kaffe, og generelt virker øllen nærmest som om der bare er lavet et batch af hver øl som efterfølgende er blandet sammen.

På mange måde indeholder denne øl det bedste af begge verdener. Både Beer Geek Breakfast og Limfjordsporteren kan ses, duftes og smages, og jeg er rigtig glad for at de to bryggerier er gået sammen om dette eksperiment. Dog fungerer blandingen ikke nær så godt som jeg personligt havde drømt om. De to øl virker for markant anderledes, og man har hele tiden oplevelsen af at man sidder og drikker to forskellige øl på én gang, der bare ikke harmonerer ordentligt med hinanden. Det giver et underligt forvirret resultat, og jeg ender hele tiden med at ærgre mig over at jeg ikke bare har én af de to øl der var udgangspunktet. Der gives 3 ud af 6 ølglas herfra, til en øl jeg er glad for at have fået muligheden for at have prøvet og som jeg klart vil anbefale til alle der er fan af de to udgangspunkter, men som jeg næppe vil vende tilbage til igen.

Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel – Bourbonlagret

Mikkeller Beer Geek Brunch serien er en storebrorserie til Beer Geek Breakfast. Beer Geek Brunch er en Imperial Oatmeal Stout med kaffe, på 10,9% alkohol (øllen, ikke kaffen). I dette tilfælde er der tale om weasel-udgaven fra serien, hvilket hentyder til kaffen øllen er baseret på, som er en Kopi Luwak, en af verdens dyreste kaffer. Som om det ikke var nok, er denne øl samtidig fadlagret på bourbonfade. Så er man vist nogenlunde så langt som man kommer fra en 15kr Limfjordsporter. Men lad os komme til sagen.

I glasset fremstår øllen sort. Kulsort. Selv imod en skarp lampe slipper der intet lys igennem mit glas. Ovenpå den tunge sorte væske ligger en tæt mørkebrun skumkrone. Det første man lægger mærke til når man kommer i nærheden af øllen er dog duften, der indeholder store mængder tung tørverøg, blandet med den sødlige duft af bourbon whiskey. Røg og whiskey tager klart styring på duften af denne øl, men man fornemmer også lidt lakrids i baggrunden. Til at starte med er smagen nærmest overvældende; røg, våd tørv, chokolade, lakrids, kaffe, karamel; sødt og blødt, bittert nærmest rivende på tungen, brændende, den kommer hele spektret rundt.

Som ventet skiller Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel Bourbon (sikke et navn) sig meget ud fra de resterende øl i smagningen, selvom den på sin vis er skåret fra den samme skabelon. I forhold til de andre er denne øl nærmest voldsom, og det er nok den eneste jeg ikke ville anbefale til en person der ikke er vant til kraftige stouts. Når det så er sagt er det også den klart mest interessante af de fire.

I takt med at temperaturen stiger mindskes røgsmagen, og de andre smage bliver tydeligere, det er altså en øl der ændrer sig markant mens den drikkes. Ved første tår virker den måske lidt voldsom, men jeg er vild med det, det er ikke en øl man drikker mange af (slet ikke på 10,9%), men det er til gengæld en man kan sidde med længe og blive glædeligt overrasket gang på gang. Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel Bourbon får 5,5 ud af 6 ølglas med fra denne anmelder.

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *