Bryggeri: Bad Seed Brewing
Type: Stout
Land: Danmark
Alkoholstyrke: 8,3%
På en rejse til Vietnam, forelskede brygmesteren hos Bad Seed Brewing sig i den Vietnamesiske kaffespecialitet cà phê đá, en iskaffe lavet med sødet kondenseret mælk, i en sådan grad at han følte sig nødsaget til at prøve at lave sin egen udgave i form af en øl.
Der er tale om en sweet stout, eller milk stout, med en flot dyb sort farve og flot tykt brunligt skum på toppen.
I duften fornemmer man de brændte malte, men det er især den kondenserede mælk der skinner igennem efterfulgt af et hint af kaffe, og man begynder allerede her at forvente en fyldig sødlig øl.
Men hvordan smager Bad Seed Brewing Good Morning, Vietnam så?
Smagen lever op til at hvad udseende og duft lover. Først mødes man af en let prikken fra en let syrlig kaffe. Som øllen breder sig i munden bliver tungen belagt med en blød dyne af den sødlige mælk, med en let karamelnote da mælken er kondenseret. Ligesom man begynder at frygte at den kondenserede mælk vil fylde det hele med sin fede karamel- og sukkersødme begynder kaffen og de ristede malte at vise sig i form af en rar bitterhed bagerst på tungen. Bitterheden er begrænset nok til at den kondenserede mælk får lov til at holde øllen fed og fyldig, men gennemtrængende nok til at det aldrig når at blive kvalmt.
Bad Seed Brewing – Good Morning, Vietnam, den endelige dom
Da jeg først så Bad Seed Brewings Good Morning, Vietnam i glasset følte jeg mig tryg. Jeg var blevet lovet en stout, og jeg så en flot sort øl med et indbydende blødt brunligt skum. Da jeg duftede til øllen steg forventningerne da der tydeligvis var tale om en øl med et formål; det er ikke en standard milk stout, men en Vietnamese Iced Coffee Stout, og både kaffe og især den kondenserede mælk fornemmes tydeligt i duften. Da jeg smagte på øllen blev mine forventninger indfriet, men det var lidt en rutsjebanetur. Den kondenserede mælk var meget fremtrædende i smagen og jeg begyndte at frygte at det hele skulle ende i karamel og kvalm sødme, men pludselig begyndte kaffen at skære igennem og kaffens bitterhed og de brændte malte begrænsede sødmen og fik øllen til at fremstå lækker og afrundet.
Øllen er en smule til den søde for mine smagsløg, men alt i alt er der tale om en lækker, fuldfed og fint afrundet øl, og det er fedt at man hele vejen igennem kan fornemme at der har været et klart formål med at skabe øllen, og at det ikke “bare” skal være en stilren milk stout. Det er en rigtig lækker varmende øl til en kold og regnvåd efterårsdag.
5 ud af 6 ølglas.
Leave a comment