Amager Bryghus – The Sinner Series

Brygget hos: Amager Bryghus
Land: Danmark

En af Amager Bryghus’ klassiske serier er The Sinner Series. En serie bestående af syv øl navngivet og brygget med udgangspunkt i hver af de syv kristne dødssynder. “Vi er ikke stolte over at være syndere, men i det mindste er vi åbne omkring det” som de skriver.

Serien består af

  • Sloth – Dovenskab
  • Envy – Misundelse
  • Lust – Nydelsessyge
  • Greed – Griskhed
  • Gluttony – Fråseri
  • Wrath – Vrede
  • Pride – Hovmod

Amager Bryghus Sloth

Amager Bryghus Sloth tager udgangspunkt i dødssynden dovenskab. Der er tale om en SMaSH (Single Malt and Single Hop) pale ale, og dovenskaben består altså i at der kun er brugt én type malt og én type humle. Øllen holder 6% alkohol.

Øllen er ufiltreret, man er vel doven, og har en fin korngul farve, med et tykt cremet hvidt skum på toppen. I duften finder man både citrusfrugter og græs, mens især græsset går igen i smagen som desuden bidrager med en fyldig let sødlig krop, og en ret skarp bitterhed. Øllen er fra omkring 2011, og er meget tidstypisk i sit klare fokus på bitterhumlen. Det betyder at du på en gang får en lækker frisk øl, og et tilbageblik i tidens øltendenser dengang. En lækker frisk øl med en skarphed der vil være god til at rense smagsløgene mellem to retter mad. Den får 4 ud af 6 ølglas.

Amager Bryghus Lust

Amager Bryghus Lust tager udgangspunkt i dødssynden nydelsessyge. Øllen er en Strong Belgian Ale på 9,2%.

Øllen er mørk ravfarvet grænsende til brunlig, men med et sensuelt rødt hint. Det tætte skum er gråligt med en brun nuance.

Duften af Amager Bryghus Lust er virkelig tillokkende. Den lover både rosin, sveske, muscovadosukker og røde bær, og den leder generelt tankerne hen på en god lagret portvin. Det er den type øl jeg kunne sidde og dufte til i timevis.

Som duften antyder er det en ret sød øl, så sød at det ofte ville skræmme mig væk, men portvinsnuancerne og den bløde krop får det hele til at give mening. Det let perlende bitterhed skærer også igennem sødmen, og gør at øllen ikke stikker af i en enkelt retning, men det hele går op i en højere enhed og øllen virker afrundet og dejligt blød. Den får 5 ud af 6 ølglas.

Amager Bryghus Wrath

Amager Bryghus Wrath er The Sinner Series’ bud på vrede i form af en saison der utro mod traditionen er fadlagret på rødvinsfade, hvilket jo nærmest lyder som en synd i sig selv. Øllen er på 6,5% alkohol. Øllen har været noget forud for sin tid da det først er efterfølgende at saisonen har fået sin renæssansce på den danske ølscene, så det er lidt spændende at se hvordan man håndtere typen inden den blev hip.

I glasset er øllen uklar og lys ravfarvet, skummet ligger let og hvidt på toppen. I duften fanger jeg nogle lidt syrlige druer saisonens karakteristiske peber, og en smule kandis. I munden er øllen rimelig syrlig, og det virker som om den har trukket nogle taniner ud af rødvinsfadet hvilket giver en lidt vred, snerpende fornemmelse. Rødvinen giver en lidt dybere krop og sødme end den gængse saison, men det kommer dog på bekostning af noget af saisonens friskhed. En fin øl, men ikke noget der får mig helt op at ringe. 3,5 ud af 6 ølglas får den herfra.

Amager Bryghus Envy

Amager Bryghus Envy er The Sinner Series’ bud på misundelse. Der er tale om en Westcoast IPA på 6,5%.

Øllen fremviser en flot dyb gylden farve i glasset, og det hvide skum ligger let på toppen. Duften giver løfter om både fyrrenåle, en skarp bitterhed, og en sødlig maltkrop, men i smagen er det fyrrenålene og bitterheden der har overtaget, malten giver en fyldig krop, men der er ikke meget sødme der bryder igennem den skarpe bitterhed.

Fra den svundne tid hvor en IPAs vigtigste opgave var at være bitter var dobbelt IPAens fornemmeste opgave at være dobbelt så bitter. Nuancer var ikke så vigtige dengang, det handlede bare om at være vild.

Amager Bryghus Envy løfter opgaven med at være bitter til topkarakter. Heldigvis er der også rigeligt af den gode malt, hvilket giver den en god krop der gør at bitterheden ikke bliver så skærende som man kunne have frygtet. Øllen er meget bitter, og bestemt ikke for sarte sjæle, men det er et interessant throwback til de gode gamle dage, og selv idag leverer den en god oplevelse. Amager Bryghus Envy får 4 ud af 6 ølglas herfra.

Amager Bryghus Greed

Amager Bryghus’ Greed er the Sinner Series’ bud på griskhed her i form af en Kellerbier på 4,6%.

Øllen har en fin korngul farve, med helt hvid skum på toppen. I duften fornemmer man at øllen er temmelig velhumlet i forhold til mange andre bud på genren, og især græsnoterne er fremtrædende. I smagen fornemmer man en fin maltkrop der giver en fornuftig fylde til øllen, men uden at være specielt fremtrædende i smagen. Humlen bidrager derimod med en del mere bitterhed end man ofte oplever for genren.

Den lette krop og skarpe bitterhed får øllen til at fremstå frisk og tørstslukkende, og på en varm sommerdag vil det være en lækker øl at sidde og nyde i en solstråle midt på dagen, den fremstår dog meget simpel i sit udtryk og vil nok fungere bedre i godt selskab end som meditationsøl. Den får 3 ud af 6 ølglas med på vejen.

Amager Bryghus Pride

Amager Bryghus Pride er bryggeriets bud på dødssynden hovmod. En hovmodig imperial stout på 10%.

Som forventet er der tale om en dybsort øl, med en lækker cremet brunlig skumkrone. I duften finder man alskens lækkerier såsom kaffe, chokolade, ristet korn og ristet brød. I smagen lægger man især mærke til den sødlige chokolade og de lidt bitre kaffenoter, mens de ristede indslag giver en lækker prikkende fornemmelse på tungen.

Amager Bryghus Pride er en utrolig fyldig øl. Først oplever man den fuldfede søde fornemmelse fra chokoladen, men lige som man tror at det skal til at blive for vammelsødt rammer kaffen og det ristede brød der begge bidrager med en prikkende fornemmelse på tungen samt noget bitterhed der bryder med sødmen og giver en dejligt afbalanceret øl. Den slipper herfra med 5 ud af 6 mulige ølglas.

Amager Bryghus Gluttony

Amager Bryghus Gluttony er bryghusets bud på frås i form af en dobbelt IPA på 9,4%.

I glasset fremstår øllen i en mørk ravfarve, med et let gråligt skum på toppen. I duften finder man en krydret sødlig duft, nærmest som krydret honning, man kan desuden finde noget der minder om gærede æbler og lidt nellike. Når øllen rammer tungen mærker man først en meget blød sødme der dog hurtigt bliver fulgt op af en skarp bitterhed, der nærmest giver en syrlig fornemmelse på tungen. Øllen har en meget fyldig krop der nærmest virker lidt olieret når øllen dækker tungen, men bitterheden skærer hurtigt igennem inden sødmen når at blive overvældende.

Man kan godt fornemme at der virkelig er blevet fråset med det hele i denne øl. Der er masser af god malt der giver en tyk og fyldig krop. Den høje alkoholprocent giver en sødme til øllen samtidig med at det giver en nærmest varm og krydret fornemmelse på tungen. Rigelige mængder humle bryder op i det bløde og søde og bidrager med nogle friskere og let florale noter, samt en bitterhed der skærer igennem sødmen.

Som de resterende øl i serien er Amager Bryghus Gluttony et stykke godt håndværk, hvor gode ingredienser behandlet ordentligt giver et godt afrundet helhedsindtryk. En lækker øl, men den når dog ikke helt til tops, men kan stadig nydes på en kold aften. Den får 4 ud af 6 ølglas.

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *