Amager Bryghus Bourbon Barrel aged

Bryggeri: Amager Bryghus

I forbindelse med sin 10 års fødselsdag i 2017 udgav Amager Bryghus en ny serie hvor de har taget 5 af deres kraftige øl og givet dem lidt ekstra, ved at fadlagre dem på bourbonfade. Amager Bryghus Bourbon Barrel aged (ABBBA!).

De fem øl i serien er:

  • Paul The Packing Piano Player, Rugstout – RyeKing lagret på bourbonfade
  • Patrizio The Persuasive Peacemaker, Old Ale – Cody The Crooked Cop lagret på bourbonfade
  • Maureen The Maverick Moonshiner, double mash imperial stout – Dario the Dark Don på lagret på bourbonfade
  • MurpHill, Rugporter – MurpHill lagret på bourbonfade
  • Cristopher The Crimson Crooner, Barley Wine – Marianna The Moody MILF lagret på bourbonfade

Amager Bryghus Paul The Packing Piano Player

Amager Bryghus Paul the Packing Piano Player i glas og flaske
Amager Bryghus Paul the Packing Piano Player
Amager Bryghus Paul The Packing Piano Player er øllen RyeKing som har været lagret på bourbonfade. Øllen er en rugstout på 8,7% brygget i samarbejde med Goose Island.

I glasset fremstår øllen i en meget mørk brunlig farve, grænsende til det sorte, og det tykke bløde skum der ligger sig som en dyne på toppen har ligeledes en lækker mørkebrun farve.

I duften finder man både masser af chokolade, kaffe, røde bær, nødder, skumfidus, og lidt røg fra de hårdt ristede malte. I munden er det første man oplever en fremtrædende sødme, som efterfølgende får selskab af bitterhed fra både humle, chokolade og den grove rustikke karakter fra rugen. Øllen føles meget blød og tyk, nærmest olieret, samtidig med at bitterheden og rugen river lidt på tungen.

Alt i alt er Amager Bryghus Paul The Packing Piano Player en lækkert udformet øl, der indbyder til at blive nyt over en længere periode en mørk kold aften. Det er en fin og interessant øl, der udvikler sig fint i takt med at øllets temperatur stiger. Den har dog en skarphed der får den til at fremstå ung. Det er lidt synd, da det får øllen til at falde lidt igennem på nuværende tidspunkt, men jeg tror at den vil være rigtig god hvis den får lov at stå under ordentlige forhold i nogle måneder. Den får 3,5 ud af 6 ølglas med herfra.

Amager Bryghus Patrizio The Persuasive Peacemaker

Amager Bryghus Patrizio The Persuasive Peacemaker i glas og flaske
Amager Bryghus Patrizio The Persuasive Peacemaker i glas og flaske

Amager Bryghus Patrizio The Persuasive Peacemaker er en bourbonfadlagret version af Cody The Crooked Cop, en old ale på 10,5%.

I glasset ser man en meget dyb, mørk rødlig øl, med et boblende let gråligt, lidt rødligt skum. Med næsen i glasset opfanger man både duft af bær, svesker, figner, kaffe, brændt brød, og lidt sherry, igen en øl der byder på rigtig mange lækkerier. I smagen fornemmer man en fin sødme med både chokolade og svesker, samt nogle lækre røgede og brændte noter fra både ristede malte og kaffe. Træfadet har gjort øllen behagelig rund, og bourbonen supplerer med en lækker vaniljenote.

Endnu en gang fornemmer man at øllen er en smule ung, men allerede nu er den super lækker. De mørke sherryprægede noter vidner dog også om en øl der sagtens kunne have lagringspotentiale, jeg kunne godt finde på at købe en ekstra som kan ryge på lager i et år eller to. Allerede nu er der dog tale om en virkelig lækker øl, der på en gang bærer nogle lækre dybe smage fra en mørk fadlagret øl, samtidig med at den føles let og blid på tungen. Lagring vil give den noget anderledes, men den er dog stadig helt klar til at blive drukket allerede nu! En klar anbefaling med 5 ud af 6 ølglas herfra, til en øl der både kan drikkes frisk, men som virker som et godt fund til ølkælderen.

Amager Bryghus Maureen The Maverick Moonshiner

Amager Bryghus Maureen the Maverick Moonshiner i glas og flaske
Amager Bryghus Maureen the Maverick Moonshiner

Amager Bryghus Maureen The Maverick Moonshiner er den fadlagrede udgave af Dario the Dark Don, en double mash imperial stout lagret på bourbonfade, øllen holder 12% alkohol.

Som man vil forvente af typen er der tale om en dyb sort øl, dog med en let brun nuance når den holdes op imod en skarp lyskilde. Skummet er brunligt, og ligger sig blødt på toppen. Duften er domineret af ristede kaffe- og chokoladenoter, tilsat nogle røde bær. Bourbonfadet bidrager både med vanillenoter, vådt egetræ og svesker. I smagen mødes man først af en kraftig chokoladesødme, den får følgeskab af en let kradsende bitterhed fra kaffe og en varme fra det høje alkoholindhold, men på trods af det er det klart sødmen der er dominerende.

Endnu en øl med mange spændende dufte og smage. Amager er gode til de mørke kraftige typer, og fadlagringen giver noget ekstra, men sødmen er alt for dominerende til min smag. Øllen er ret skarp, men som de andre i serien kunne den godt virke som om den vil blive mere afrundet med tiden, det vil ihvertfald være et lagringsforsøg værd. På nuværende tidspunkt får den dog “kun” 4 ud af 6 ølglas herfra.

Amager Bryghus MurpHill, Rugporter

Amager Bryghus MurpHill er en fadlagret version af rugporteren af samme navn, en rugporter på 10,5% alkohol. I glasset fremstår øllen sort, let brunlig og en smule lysere end de tidligere øl i indlægget. Skummet er brunt og cremet.

I duften finder man chokolade og karamel, samt noget røg fra den hårdt ristede rugmalt. Smagen starter med noget sødme, som dog hurtigt erstattes af den røgede smag fra rugen der giver en nærmest ru bitterhed der river lidt på tungen på en behagelig måde, der giver en følelse af en rustik øl.

Øllen er en rå blanding af sødme og ristet bitterhed. I modsætning til et par af de andre øl i serien er bitterheden mere markant end sødmen hvilket jeg personligt synes gør øllen lidt ekstra interessant, og det er rart at sødmen ikke får lov til at tage overhånd. En lækker øl man kan sidde og nyde længe får 4,5 ud af 6 ølglas med fra denne anmelder.

Amager Bryghus Cristopher The Crimson Crooner

Cristopher The Crimson Crooner er en bourbonfadlagret version af Amager Bryghus’ Marianna The Moody MILF, en barley wine på 11%.

I glasset ses den lyseste af de 5 øl i serien, en flot rødlig figur, med et fint gråligt skum på toppen. Det første der møder næsen er duften af karamel, blandet med nogle røde bær. Det følges op af en masse spændende dufte som peber, svesker, muscovadosukker, lidt vanille og nogle varme krydderier.

I smagen er det, som man forventer af en barley wine, først sødmen der rammer og fordeler sig over tungen. Jeg ved ikke om der er tilsat muscovadosukker, men det smager sådan. Det er en sjov blanding af tung sødme og let elegance, blandet med en humlet skarphed der gør det lidt svært at præcisere præcis hvad øllen vil, det er en ret moody størrelse.

På trods af at man ikke helt kan pege på hvad øllen vil, virker det som om at det er med fuldt overlæg, det fungerer ihvertfald ret godt, og blandingen af det skarpe og den elegante lethed i kroppen får øllen til at fremstå som om intet er overladt til tilfældighederne. Jeg er normalt ikke stor fan af barley wine pga. den ofte alt for kraftige sødme, men Amager har præsteret at få sødmen til at fremstå elegant og tillokkende, hvilket gør Cristopher The Crimson Crooner til en af de bedste barley wines jeg har drukket. Den får 5 ud af 6 ølglas med herfra.

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *